Στο πρώτο ερώτημα και αν υποθέσουμε ότι η κάνη ήταν σαν τις ζάντες και τις αλλάζαμε "έτσι απλά", για CQB θα έπρεπε να βάλεις κοντή κάνη και όχι μακρυά. CQB σημαίνει Close Quarters Battle (το βρισκεις και ως CQC με το τελευταίο να σημαίνει Combat) και εξ ορισμού είναι συμπλοκές σε μικρές αποστάσεις και κυριώς εντός κτιρίων που θέλεις ένα "κοντό" όπλο για ευελιξία και δεν σε ενδιαφέρουν τα βεληνεκή.
Δεν θα μπω σε διαδικασία ανάλυσης για τι είναι εξωτερική και τι εσωτερική κανη γιατί το θέμα έχει αναλυθεί εδώ μέσα πολλάκις.
Τώρα όσο αφορά τα κριτήρια, νομίζω ότι έχουμε αναφερθεί επίσης πολλάκις κάποια αντικειμενικά κριτήρια όσο και κάποια υποκειμενικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας παίκτης για να αγοράσει ένα όπλο. Αυτά ισχύουν για νέους και παλιούς αλλά ανάλογα την εμπειρία και την εμπλοκή με το airsoft αλλά και τα προσωπικά δεδομένα αλλάζει η ιεράρχηση τους. Μερικά ερωτήματα να σκεφτείς όσο θα ψάχνεις το forum:
Για τι χρήση το θέλω; Θα παίξω σαν shooter ή θέλω κάποιον ειδικό ρόλο πχ.

;
Τι μου αρέσει σαν πλατφόρμα;
Ποιο έχω δοκιμάσει αν "κάθεται" πάνω μου και το βολεύομαι να το χρησιμοποιώ;
Ποια είναι τα όρια των FPS; Με ποιο θα μπορώ να παίζω παντού χωρίς να πρέπει να το πειράξω;
Πάμε και σε ένα παράδειγμα:
Βρήκα ότι μου αρέσει το G36, το Μ4 και το MP5. (Bγαζεις όλα τα άλλα εκτός)
Πήγα δοκίμασα και σε κάποιο μαγαζί/ πεδίο και βολεύομαι αφάνταστα το G36 (πετάς έξω και τα MP5 &M4)
Πόσα μοντελα G36 υπάρχουν; 10; Μέχρι πόσα είναι τα λεφτά που μπορώ να δώσω; ΧΧΧ; Πόσα μοντέλα καλύπτεις; 4 (βγάζεις τα 6 έξω)
Τα 4 μοντέλα ποια είναι μέχρι 350 FPS και άρα μπορώ να παίξω παντού; Τα 3.
Τα 3 είναι το short list σου. Αυτά σε καλύπτουν και μπορείς να αγοράσεις. Εκεί ψάχνεις reviews και ρωτάς εδώ αν υπάρχει κάποιος κάτοχος για να σου πει γνώμες.
Υποθετικό σενάριο που μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκο αν βάλεις και άλλες τεχνικές παραμέτρους.
Προσωπικά θα σου πρότεινα να κινηθείς σε κάτι ηλεκτρικό, μέχρι 350 FPS, αξιόπιστο που δεν θα χρειαστεί εξωτερικό χτίσιμο (να πρέπει να βάλεις RIS ή έξτρα βάσεις για να προσθέσεις αξεσουάρ). Προτίμησε κάτι σε μέσο μήκος, ούτε πολύ κοντό (πχ ΜΡ5) ή πολύ μακρύ (πχ G3).